Εορταστικό Δείπνο με Υγιεινές Επιλογές

Print
Εορταστικό Δείπνο με Υγιεινές Επιλογές

Μενού για Δείπνο με υγιεινές επιλογές:

- Ωμά λαχανικά με χούμους από λευκά φασόλια και σκόρδο
- Μικτή πράσινη σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, μάραθο, πορτοκάλι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
- Κοτόπουλο σε σως κρασιού και λαχανικά
- Φρέσκα μούρα με σάλτσα βαλσάμικου και Γιαούρτι με εκχύλισμα αμυγδάλου 

Συμβουλές για δείπνο με υγιεινές επιλογές

Τα πιάτα που σερβίρουμε σε ένα δείπνο είναι φυσικά το αποκορύφωμα της βραδιάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την παρασκευή υγιεινών διατροφικών συνδυασμών ώστε να κάνουν τα εορταστικά μας τραπέζια ακόμα πιο ξεχωριστά.

Μενού για Δείπνο με υγιεινές επιλογές για έξι άτομα:

Ορεκτικό: Ωμά λαχανικά με χούμους από λευκά φασόλια και σκόρδο

Αυτό το χούμους γίνεται με φασόλια cannellini τα οποία είναι ήπια σε γεύση και πολύ τρυφερά, έτσι ώστε η υφή του να είναι εξαιρετικά απαλή. Ιδανική προσθήκη το λεμόνι και το σκόρδο.

  • 2 κονσέρβες (425g) φασόλια cannellini ή μικρά λευκά φασόλια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι (12g) φρέσκος βασιλικός
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Στικ λαχανικών: στικ αγγουριού, στικ πιπεριών, ντοματάκια τσέρι, στικ σέλερι, σπαράγγια και μπουκετάκια μπρόκολο

Σουρώστε τα φασόλια και ξεπλύνετέ τα κάτω από παγωμένο νερό. Στραγγίστε καλά. Προσθέστε τα φασόλια, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε. Σερβίρετε με στικ λαχανικών.

Πράσινη σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, μάραθο, πορτοκάλι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

Οι καθημερινές μας σαλάτες είναι συνήθως λαχανικά με κάποια βινεγκρέτ, αλλά όταν προσθέσουμε κάποια ‘ασυνήθιστα’ υλικά όπως φέτες πορτοκαλιού, μάραθο και άλλα, αμέσως οι σαλάτες μας γίνονται ιδανικό συμπλήρωμα για επίσημα δείπνα.

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1/3 φλιτζάνι (80ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 Κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα:

  • 350g μαρούλι και σπανάκι. Πλύνετε τα καλά, στραγγίστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο για να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα
  • Μάραθος, ξεπλύνετε καλά και ψιλοκόψτε
  • 2 φρέσκα πορτοκάλια, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες

Αναμίξτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ στο μπολ που θα σερβίρεται τη σαλάτα και ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι. Προσθέστε τα σαλατικά, φλούδες πορτοκαλιού και μάραθο. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

Κοτόπουλο σε σως κρασιού και λαχανικά

Το κοτόπουλο με σως λευκού κρασιού εντυπωσιάζει και είναι και εύκολο στην παρασκευή του. Σας προτείνω λευκό κρασί για αυτό το πιάτο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρασί της επιλογής σας.

  • 6 φιλέτα κοτόπουλο με το κόκκαλο, χωρίς την πέτσα
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 12 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 4 κοτσανάκια σέλερι κομμένα στα δύο
  • 2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 12 μεγάλα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
  • 500ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο εστραγκόν
  • 15g ψιλοκομμένος μαϊντανός

Στεγνώστε με μια χαρτοπετσέτα τα κομμάτια κοτόπουλου. Κόβουμε κάθε φιλέτο σε δύο κομμάτια. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές στο μίγμα αλευριού και στη συνέχεια το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές μέσα στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα πράσα, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το λευκό κρασί. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το εστραγκόν και στη συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Φρέσκα μούρα με σάλτσα βαλσάμικου και Γιαούρτι με αμύγδαλο

Αυτό το επιδόρπιο είναι απλό, αλλά κάνει εντύπωση. Αν δεν μπορούμε να βρούμε φρέσκα μούρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά κατεψυγμένα. Μία παραλλαγή του ίδιου γλυκού γίνεται και με ροδάκινα.

  • 240ml βαλσάμικο
  • 4 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια φρέσκα μούρα
  • 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 60ml σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
  • Λεπτές φλούδες λεμονιού

Σε μια μικρή κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το βαλσάμικο και τη μαύρη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να σιγοβράσει και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι το μίγμα ξυδιού να μειωθεί περίπου στο μισό. Το μείγμα θα πρέπει να είναι σιροπιαστό. Τοποθετούμε το γλάσο σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.

Απαλά ανακατεύουμε το γιαούρτι, με το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και από το πρωί του δείπνου και να το αφήσουμε στο ψυγείο. Όταν θα το σερβίρουμε, θα μοιράσουμε τα μούρα σε 6 πιατάκια, θα περιχύσουμε με το γλάσο και στην κορυφή θα βάλουμε μία γενναία κουταλιά από το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Η Susan Bowerman είναι η Διευθύντρια της Εκπαίδευσης Διατροφής στη Herbalife. Η Susan είναι Αναγνωρισμένη Διαιτολόγος και μέλος του Πιστοποιημένου Συμβουλίου Αθλητικών Διαιτολόγων.

Η Herbalife Ελλάδας είναι ενεργό Μέλος της Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Απ’ Πώλησης


el-CY | 26/4/2019 5:09:02 πμ | NAMP2HLASPX01