Συμβουλές Ευεξίας Κάνοντας Ποδήλατο

Print
cycling_tips

Διάρκεια vs. Ένταση

Η διάρκεια και το επίπεδο έντασης της άσκησής σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε πως καίτε θερμίδες. Χρειάζεται εξάσκηση προκειμένου να ανακαλύψετε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Θέλετε να έχετε μία ένταση που να ταιριάζει με το επίπεδο ευεξίας σας, αλλά επίσης να σας ωθεί και παραπέρα. Επίσης θα πρέπει να βρείτε έναν εφικτό χρόνο επίτευξης. Εάν θέλετε να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να ακούσετε το σώμα σας και να προπονήσετε τον εαυτό σας.

Αργά και Σταθερά για Χαμηλή Επίδραση

Εάν τώρα ξεκινάτε να γυμνάζεστε, σας προτείνω να ξεκινήσετε με μία ωραία και σταθερή ποδηλασία σε μέτριας έντασης επίπεδο. Δοκιμάστε ένα επίπεδο έντασης περίπου 6-7, διάρκειας 45-60 λεπτών.

Το να ξεκινήσετε αργά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν είστε αρχάριος ή ξεκινάτε πάλι μετά από κάποιο μεγάλο διάλειμμα. Πραγματικά πιστεύω ότι η χαλάρωση του σώματος με μία χαμηλή προς μέτρια έντασης άσκηση είναι η καλύτερη ιδέα. Το να σοκάρετε τον οργανισμό σας με μία έντονη ποδηλασία από την πρώτη μέρα μπορεί να σας οδηγήσει από το να σταματήσετε την άθληση.

Επιταχύνετε Για Να Κάψετε Περισσότερες Θερμίδες

Αυξήστε την ένταση προσαρμόζοντας την ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα πάτε, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει ο οργανισμός σας και περισσότερη ενέργεια θα καταναλώσετε. Επιταχύνετε σε ένα επίπεδο δυσκολίας 7-8.

Αναμείξτε τα για μία Πρόκληση

Η διαλειμματική άσκηση σε ένα ποδήλατο είναι σπουδαία για να κάψετε θερμίδες και βελτιώνει το επίπεδο ευεξίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Η εναλλαγή περιόδων από υψηλή σε χαμηλή ένταση σας προσφέρει μία πρόκληση, ειδικά όταν δεν έχετε χρόνο. Οι μικρής διάρκειας περίοδοι ξεκούρασης μετατρέπουν την προπόνηση σε ακόμη πιο έντονη.

Προσθέστε Αντίσταση για να Χτίσετε Μυϊκή Μάζα

Προσθέστε μερικές ανηφόρες στην ποδηλασία σας για αυξημένη αντίσταση. Θα ήθελα να σημειώσετε ότι ο εξοπλισμός για ασφαλή ποδηλασία θα πρέπει πάντα να χρημοποιείται / φοριέται, ειδικά το κράνος. Εάν είστε έξω, αναζητήστε ανηφόρες με μία απότομη κλίση ώστε οι μύες σας να ασκήσουν περισσότερη προσπάθεια. Εάν χρησιμοποιείτε στατικό ποδήλατο, πειραματιστείτε με την αντίσταση έως ότου βρείτε το επίπεδο που σας δυσκολεύει αλλά σας επιτρέπει να κρατάτε έναν σταθερό ρυθμό. Προσέχετε να μην τον παρακάνετε, καθώς ρισκάρετε να ασκήσετε υπερβολική πίεση στα γόνατά σας όπου μπορεί να προκαλέσει περιττή δυσφορία και καταπόνηση. Μία κάλη σκέψη που μπορείτε να έχετε κατά νου εάν χρησιμοποιείτε στατικό ποδήλατο είναι να φαντάζεστε ότι βρίσκεστε στο δρόμο. Αναρωτηθείτε ‘θα μπορούσα να ποδηλατήσω πάνω σε λόφο χωρίς να χάσω την ισορροπία μου;’ Εάν η απάντηση είναι όχι, μειώστε λίγο την αντίσταση. Η ποδηλασία εσωτερικού χώρου θα πρέπει να παραπέμπει όσο το δυνατόν περισσότερο με την ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο.

Κάντε Ποδήλατο για Αντοχή

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή σας, ιδανικά θα πρέπει να ποδηλατήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε φορά που κάνετε ποδήλατο. Η διάρκεια θα πρέπει να σχετίζεται με το επίπεδο ευεξίας σας. Εννενήντα λεπτά ή και παραπάνω χαρακτηρίζουν μία ποδηλασία αντοχής, αλλά έαν είστε νέος στην ποδηλασία, τα 30 λεπτά είναι μία καλή αρχή. Χτίστε την απόσταση και τη διάρκεια με τον καιρό, και στοχεύστε στο να πιέζετε τον εαυτό σας λίγο πιο πολύ κάθε φορά. Πάντα να αναζητάτε την ιατρική συμβουλή εάν βιώνετε κάποιον ασυνήθιστο πόνο. Για να αποφύγετε την πλήξη, χρησιμοποιήστε μερικές ή όλες τις συμβουλές μου περί ποδηλασίας.

Samantha Clayton, AFAA, ISSA – Vice President, Worldwide Sports Performance και Fitness στην Herbalife Nutrition

Η Herbalife Ελλάδας είναι ενεργό Μέλος της Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Απ’ Πώλησης


el-CY | 17/9/2019 4:44:44 μμ | NAMP2HLASPX03