Πίνετε αρκετά;

Print
Are you drinking enough?

Μάθετε εάν πίνετε αρκετό νερό προσέχοντας τα πέντε αυτά σημάδια αφυδάτωσης:

Το στόμα σας είναι ξηρό

Αυτό φαίνεται προφανές – εάν διψάτε, προφανώς δε λαμβάνετε αρκετά υγρά. Περιέχει μεγάλη δόση αλήθειας αλλά έχετε υπόψη σας ότι ο μηχανισμός της δίψας σας δεν παρεμβαίνει αν δεν έχετε “στεγνώσει” αρκετά – που είναι ένας από τους λόγους που οι αθλητές ειδικά ενθαρρύνονται να πίνουν με πρόγραμμα. Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε η απόκριση της δίψας δεν είναι τόσο δυνατή και γι’ αυτό το να καθιερώσουμε μία υγιεινή συνήθεια κατανάλωσης υγρών ως νέοι είναι πολύ σημαντικό.

Τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα

Όταν το σώμα σας είναι καλά ενυδατωμένο, φαίνεται στο χρώμα των ούρων σας. Εάν είναι σχετικά διαυγή  – αρκετά ώστε να μπορείτε να διαβάσετε μια εφημερίδα  – τότε είστε σε καλό σημείο. Χωρίς αρκετό νερό, τα ούρα σας συμπυκνώνονται και σκουραίνει το χρώμα τους. Θα πρέπει να μοιάζουν περισσότερο με λεμονάδα παρά με χυμό μήλου.

Είστε δυσκοίλιοι

Η σωστή λειτουργία του εντέρου βασίζεται σε επαρκείς ποσότητες υγρών, οπότε αν είστε δυσκοίλιοι, είναι πιθανό ότι δεν πίνετε αρκετό νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τις φυτικές ίνες ως τον πιο σημαντικό παράγοντα στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αλλά προκειμένου ορισμένες ίνες (οι υδατοδιαλυτές) να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πρέπει να απορροφούν νερό, που κάνει τις ίνες να φουσκώνουν - προσθέτει όγκο και υποβοηθά την αποβολή.

Η αναπνοή σας δεν είναι όσο γλυκιά θα μπορούσε

Όταν ξηραίνεται το στόμα σας, υπάρχει λιγότερο σάλιο για να ξεπλυθούν τα φυσικά βακτήρια που ζουν εκεί. Καθώς τα βακτήρια τρέφονται με μικρά κομμάτια των τροφίμων και των κυττάρων του δέρματος στο στόμα σας, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αφήνοντας την αναπνοή σας έωλη - σκεφτείτε το στόμα σας το πρωί. Το νερό βοηθά επειδή κάνει το σάλιο να ρέει και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βακτηριακής συσσώρευση.

Η προπόνησή σας δεν είναι τόσο καλή όσο θα μπορούσε

Το νερό είναι σημαντικό στο να βοηθάει το σώμα σας να παράγει την ενέργεια που χρειάζονται οι μυς σας για τις προπονήσεις σας. Όταν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι, μπορεί να νιώθετε την ενέργειά σας να μειώνεται. Γι’ αυτό η πρόσληψη υγρών πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι τόσο σημαντική.

Γράφτηκε από τη Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. H Susan είναι εξωτερική σύμβουλος της Herbalife.

Η Herbalife Ελλάδας είναι ενεργό Μέλος της Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Απ’ Πώλησης


el-CY | 20/7/2019 10:53:49 πμ | NAMP2HLASPX01