Πόση άσκηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεται για να καταναλωθούν οι θερμίδες

Print
How much exercise does it REALLY take to burn off

Ξέρετε πόσα λεπτά άσκησης θα χρειάζονταν για να καταναλωθούν οι θερμίδες από αυτό το cheeseburger ή την σοκολάτα; Η διαιτολόγος Susan Bowerman αποκαλύπτει τις θερμίδες πίσω από τα αγαπημένα σας τρόφιμα και την ισοδύναμη άσκηση ...

"Εάν προσέχετε το βάρος σας, πιθανώς να ελέγχετε τον αριθμό των θερμίδων στα περισσότερα από τα τρόφιμά σας και να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσετε αν μπορείτε να τα καταναλώσετε και να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας. Όμως, τόσο χρήσιμο όσο είναι να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες προσφέρει ένα τρόφιμο, δεν είναι πάντα εύκολο να τον κατανοήσουμε. Έτσι, σας παρουσιάζουμε έναν εναλλακτικό τρόπο να σκέφτεστε τις θερμίδες - αντί να κοιτάμε μόνο έναν αριθμό, θα ήταν ίσως χρήσιμο να μάθουμε πόση άσκηση χρειάζεται για να καταναλωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων.

 

Ας υποθέσουμε ότι ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής 1500 θερμίδων και καταναλώσατε ένα λογικό πρωινό περίπου 300 θερμίδων. Έρχεται το μεσημέρι και σκέφτεστε να καταναλώσετε ένα αρκετά χορταστικό γεύμα – ένα που θα μπορούσε να σας προσφέρει περίπου 800 θερμίδες. Μπορεί να σκεφτείτε πως οι 800 θερμίδες ακούγονται πολλές αλλά ίσως να μπορείτε να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας εάν είστε προσεκτικοί για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο, θα παίρνατε την ίδια απόφαση εάν γνωρίζετε ότι για να καταναλωθούν 800 θερμίδες πρέπει να κολυμπήσετε επί δύο ώρες συνεχόμενα;

Η απόδειξη…

Ερευνητές1 δοκίμασαν την ακόλουθη ιδέα σε 300 φοιτητές: τους προσέφεραν ένα από τρία διαφορετικά μενού, όλα με τις ίδιες επιλογές τροφών και ποτών. Ένα από τα μενού δεν είχε καμία πληροφορία για τις θερμίδες, ένα άλλο μενού είχε τις θερμίδες που παρέχει κάθε τροφή ή ποτό και το τρίτο μενού παρουσίαζε τις θερμίδες και τα ισοδύναμά τους σε άσκηση, αναφέροντας για παράδειγμα, ότι χρειάζονται περίπου 50 λεπτά γρήγορο περπάτημα για να καταναλωθούν οι θερμίδες από μία με μερίδα τηγανιτές ροδέλες κρεμμυδιού.

 

Οι φοιτητές που είχαν τον αριθμό των θερμίδων στο μενού τους κατανάλωναν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων με τους φοιτητές που δεν είχαν σχετικές πληροφορίες στο μενού τους - με άλλα λόγια, η απλή αναφορά του αριθμού των θερμίδων στο μενού δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την επιλογή τροφής. Όμως, οι φοιτητές εκείνοι που  στο μενού τους οι θερμίδες παρουσιάζονταν με τα ισοδύναμά τους σε άσκηση, πραγματοποιούσαν πιο προσεκτικές επιλογές τροφών, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες (περίπου 160 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα) .

 

Μια παρόμοια μελέτη2 πραγματοποιήθηκε επίσης για να καταλήξουμε εάν η παροχή των ισοδύναμων των θερμίδων στα ζαχαρούχα ποτά σε άσκηση θα έχει κάποια επίδραση στις επιλογές ποτών μεταξύ των εφήβων. Σε αυτή την περίπτωση, διαφορετικές ενημερώσεις εστάλησαν σε πολλά σούπερ μάρκετ – μία ενημέρωση ανέφερε απλά τις θερμίδες που υπάρχουν στα ζαχαρούχα ποτά, μία άλλη ανέφερε τις θερμίδες ως ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και η τρίτη ενημέρωση ανέφερε τα ισοδύναμα των θερμίδων που περιέχονται στα ποτά σε άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όταν αναφερόταν η περιεκτικότητα σε θερμίδες, οι έφηβοι ήταν διατεθειμένοι να μην αγοράσουν τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά στην περίπτωση που παρουσιαζόταν το ισοδύναμο της άσκησης,   οι αποδόσεις των εφήβων στην αγορά των ποτών μειώθηκε κατά ένα εκπληκτικό 50%!

 

Τροφές και το Ισοδύναμό τους σε Άσκηση για την Κατανάλωση των Θερμίδων τους

 

Ίσως δεν έχετε σκεφτεί τις τροφές σας μέχρι τώρα με αυτό τον τρόπο, οπότε εδώ είναι η ευκαιρία σας να το δοκιμάσετε. Παρακάτω θα βρείτε την αντιστοιχία ορισμένων τροφών με τον χρόνο που χρειάζεται να περπατήσετε σε έντονο ρυθμό καθημερινά ώστε να καταναλώσετε τις θερμίδες τους.

  
Σημείωση: Οι θερμίδες που καταναλώνονται έχουν βασιστεί σε έναν οργανισμό με  σωματικό βάρος 68 κιλών. Τα βαρύτερα άτομα θα καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό ενώ οι ελαφρύτεροι λιγότερες ανά λεπτό.

Για να καταναλωθούν οι θερμίδες απόΧρειάζεται να περπατήσετε με γρήγορο ρυθμό
30 πατατάκια (200 θερμίδες)33 λεπτά
Διπλό cheeseburger με μπέικον (1250 θερμίδες)208 λεπτά
2 κομμάτια πίτσα με πεπερόνι (650 θερμίδες)108 λεπτά
Μεγάλο μάφιν με βατόμουρα (500 θερμίδες)84 λεπτά
750ml ανθρακούχο αναψυκτικό με ζάχαρη (250 θερμίδες)42 λεπτά
1 κυπελλάκι παγωτό βανίλια (525 θερμίδες)88 λεπτά
Μεγάλο μπισκότο σοκολάτας με κομμάτια σοκολάτας (450 θερμίδες)75 λεπτά
Μεγάλος καφές με σαντιγί (580 θερμίδες)97 λεπτά
Bagel με τυρί κρέμα + μέτριος καφές (800 θερμίδες)133 λεπτά
1 κομμάτι κέικ σοκολάτας με επικάλυψη σοκολάτας (550 θερμίδες)92 λεπτά
30g τυρί τσένταρ + 8 κρακεράκια (150 θερμίδες)25 λεπτά
Κρουασάν με ζαμπόν, αυγό και τυρί (475 θερμίδες)80 λεπτά
1 μέτριο καρότο (25 θερμίδες)4 λεπτά
1 κύπελλο βατόμουρα (65 θερμίδες)11 λεπτά
4 κύπελλα σπανάκι ωμό (30 θερμίδες)5 λεπτά
1/2 μέτριο γκρέιπφρουτ (40 θερμίδες)7 λεπτά

1 James A, Adams-Huet B, Shah M. Am J Health Promot. 2014 Feb 27. [Epub ahead of print]
2 Bleich SN, Herring BJ, Flagg DD, Gary-Webb TL. Am J Public Health. 2012 102:329-35.

Η Herbalife Ελλάδας είναι ενεργό Μέλος της Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Απ’ Πώλησης


el-CY | 17/9/2019 3:46:54 μμ | NAMP2HLASPX03